بایگانی مرداد ۱۳۹۵ :: مربوطی کهنه به مربوطی کهنه خوش آمدید <

مربوطی کهنه

مربوطی کهنه اوز

مربوطی کهنه

مربوطی کهنه اوز

مربوطی کهنه

در این پایگاه خبری اخبار روستای کهنه , شهرک توحید , شهرستان اوز و سایر روستاهای بخش های شهرستان , شهرستان لارستان و حومه را پوشش خبری می دهد.
کهنه، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان اوز در استان فارس ایران است. این روستا در ۱۶ کیلومتری اوز، مرکز شهرستان، قرار دارد.
ازآثارهای تاریخی و جاذبه‌های طبیعی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کاروانسرا مربوط (مربط)
مسجد شیخ ابی اسحاق
حمام قدیمی
مسجد جامع قدیم
سد مربوط (مربط)
امام زاده شاه قطب الدین (مربط)
برج های دلو و یکه

بایگانی
نویسندگان

۲ مطلب در مرداد ۱۳۹۵ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

روستای فیشور

گذری به «فیشور» دیاری دو هزار ساله فراتر از دهستان و روستا

گذری به «فیشور» دیاری دو هزار ساله فراتر از دهستان و روستا

 

گذری به «فیشور» دیاری دو هزار ساله فراتر از دهستان و روستا

فیشور روستایی کهن از دیار لارستان و استان فارس، سرزمینی که همیشه مردمانش به سخت کوشی و مبارزه و حق طلبی و شجاعت معروف بوده اند.

 

فیشور با  ۷ هزار نفر جمعیت یکی از بزرگترین و آبادترین روستاها در جنوب استان فارس یعنی بین شهرستانهای لارستان، خنج، گراش، مهر و لامرد محسوب می شود. قدمت این روستا با بررسی آثار و مکانهای تاریخی به ۲ هزارسال می رسد. هر چند هنوز روستاهایی وجود دارند که زندگی ماشینی و تاثیرات زندگی شهری آنها را متحول نکرده است. اما زندگی با تمام زیبایی هایش رو به سوی تحول دارد. 

 

فیشور از این قاعده مستثنی است و همراه و همگام با شهرها و بخشهای لارستان و جنوب فارس خود را متحول ساخته و از شکل و شمایل روستائی به درآمده است.هر تازه واردی که به فیشور قدم بگذارد نمی تواند باور کند که اینجا روستاست و خیلی سریع از آن به عنوان شهر و بخش یاد خواهد کرد. اگر چه هنوز میان شهر و روستا تفاوتهای آشکاری وجود دارد.اما سبک زندگی فیشور از گذشته ها در حال تغییر بوده است و با شتابی روز افزون از گذشته ها فاصله می گیرد. پژوهشگران محلی بر این باورند که اهالی فیشورهمراه در طول تاریخ به عنوان مردمانی سلحشور از فرهنگ، آب و خاک و زبان خویش دفاع کردند.اگر امروز مشخص می شود که زبان لارستانی یکی از زبانهای کهن و اصیل فارسی است مسلم بدانید که این زبان بدون گویش شیرین فیشوری نمی تواند افتخار آفرین باشد.برای فیشور همین افتخار بس است که زبان پژوهان داخلی و خارجی گویشهای مهم زبان لارستانی را لاری، اوزی، جناحی و فیشوری، بیخه ای و… ردیف کرده اند و گویش فیشوری از مهترین ارکان زبان لارستانی است.فیشور در حال حاضر با داشتن روستاهای محلچه، غلام آباد چاه شور، تلمبه اکبر خرم، کوهستان، احمدون، وراء، المویه و تنگوره با ۱۸۵ کیلومترمربع وسعت از نظر تقسیمات کشوری به صورت دهستان تابع بخش اوز شهرستان لارستان استان فارس با  ۱۵۵ خانوار و  ۷ هزار نفر جمعیت در ۳۵ کیلومتری غرب شهر اوز ۷۰ کیلومتری شهر لار واقع است

 

 

فیشور و ناگفته ها

 

برای معرفی و توانمندهای این مکان با مهندس شاکر عبدی رئیس شورای اسلامی فیشور هماهنگ نموده و در روز پنجشنبه ۱۳/۳/۹۵ به اتفاق همکاران عصر اوز به مرکز دهستان بزرگ فیشور رفتیم. ساعت ده صبح طبق قرار قبلی در ساختمان زیبای دهیاری واقع در بلوار ورودی فیشور وارد شدیم. مهندس شاکر عبدی رئیس شورا به اتفاق خانم زینب آذر مهر دهیار از ما استقبال کرده و ما را به طبقه دوم دهیاری در تالار جلسات، دعوت کردند دیری نپائید که خانم ها خالده حسینی عضو شورای فرهنگی، سکینه شکری بهورز، گلستان کفاش عضو شورا و رابط شورا و هیات امنا بهداشتی و درمانی و سپس آقایان علی محمد سلیمانی نایب رئیس شورا و رئیس شورای فرهنگی فیشور، محمد نورغفوری عضو و رابط شورا و ورزش و حاج شیخ محمدعزیز حنیفی امام جمعه محترم فیشور به جمع ما پیوستند.

 

ابتدا مهندس شاکر عبدی به معرفی ساختمان دهیاری پرداخت و گفت:

 

 این ساختمان با  ۱۵۵۴ مترمربع و ۹۰۰ مترمربع زیر بنا در دو طبقه از پنج سال قبل شروع شده و حدود ۷۰۰ میلیون تومان هزینه ساخت و حدود یک صد میلیون تومان هم تجهیزات و وسائل درآن نصب شده است. وی افزود: حاج ارسلان شریفی یکی از نیکوکاران فیشورهزینه ساخت را تقبل کرده است و زمین ساختمان مربوط به اوقاف است و اکنون حدود ۴ هزار مترمربع در اختیار شورا زمین داریم. ساختمان بسیار زیبا بود در اتاقی که ما مشغول نگارش بودیم یک میز کنفرانس با ۳۰ سی صندلی وجود داشت که دو دستگاه کولر گازی اسپلیت آن را خنک می ساخت و تصاویر زیبای حضرت امام راحل و مقام معظم رهبری نیز بر زیبائی تا لار افزوده بود.

 

رئیس شورای اسلامی فیشور درادامه صحبت هایش گفت: شورای اسلامی دور چهارم فیشور سعی کرد با رویکرد جدید و بر اساس واقعیت و متفاوت با گذشته وارد عرصه اجتماعی مردم شود. اگر به زبان آمار سخن بگوئیم حدود ۸۰ درصد تغییرات در اداره امور را شاهد هستیم. اعضای شورا همدل و یک صدا در بحث خدماتی، فرهنگی و عمرانی اقدام به برنامه ریزی کرده ما بیشتر در امور عمرانی حساس بوده و سعی کردیم در این قسمت کارهای نا تمام را به اتمام برسانیم و کارهای جدید عمرانی را آغاز نمائیم.

 

برای این موضوع ابتدا به اصول مدیریت روستا توجه شد.

 

اعضای شورا در جلسات مختلف و متعدد به این واقعیت پی بردند که اداره کننده روستا باید توانمند و اجتماعی باشد. لذا همه اعضا بر روی دهیار قبلی به توافق رسیده و از وی خواهش کردیم با اعتماد به نفس بیشتر در پست خویش بماند و به مردم خدمت رسانی کند. اما متاسفانه ایشان این درخواست را نپذیرفت. و دهیار بعدی را به این سمت منصوب کردیم.

 

تا اینکه سر کار خانم زینب آذر مهر که منشی دهیاری بوده و همکار بسیار خوب برای دهیار قبلی آقای سیروس سلیمانی محسوب می شد و با امورات روستا، مشکلات مردم و امور دهیاری آشنا بود به عنوان دهیار انتخاب شد.

 

اعضای شورا در جلسه با انتصاب وی موافقت کردند. و شورای اسلامی دور چهارم فیشور با انتخاب و انتصاب خانم زینب آذر مهر ثابت کرد که زنان یکی از ارکان مهم تصمیم گیری هستند و می توانند به خوبی از عهده این مهم برآیند. و خانم آذر مهر نیز توانست با برنامه های شورا و انتظارات مردم خوب فیشور هماهنگ باشد. 

 

*عبور از بحران و اقدام جدی

 

مهندس شاکر عبدی رئیس شورا دارای مدرک مهندسی عمران وجود مشکلات در فیشور را نوعی بحران برای اداره و تصمیم گیری عنوان کرد و اعضای حاضر در جلسه و سایر افراد نیز ضمن تائید صحبتهای ایشان همه با هم گفتند به لطف خدا و حمایت مردم و مسئولان بخش و شهرستان و فعالیت دهیار از سد بحران عبور کردیم. و وارد جاده هموارگشتیم.  موضوع زمین در فیشور بسیار حاد بود. بسیاری از مردم از این بابت نگران بودند و اعضای شورا بالاتفاق وارد بحث زمین خواری شده و الحمداله موفق شدیم.بیش از  ۳۰۰ هکتار را جزء طرحهای روستا قرار داده و بیش از یک صد هکتار زمین را آزاد کردیم. و به صراحت می توان گفت که این فعل ما بزرگترین کار و اقدام جدی شورای اسلامی فیشور بود. بطوریکه بسیاری از مردم و مسئولان جرات و شهامت اعضای شورا را ستودند.گر چه نیکوکار بزرگوار، آقای ارسلان شریف پور زحمت ساخت ساختمان دهیاری را کشیدند ولی در حال حاضر تجهیزات و امکانات این ساختمان را با هزینه دهیاری انجام دادیم و این یک موفقیت است که ما ضمن فشردن دست خیرین و نیکوکاران در کارهای عام المنفعه، خود نیز جزئی از این امکانات را فراهم ساخته ایم.و سعی کردیم که دهیاری و شورا نیز در کارها و موسسات عامالمنفعه دخالت داشته و مشارکت همگانی شود. 

بطور مثال غسال خانه و آتش نشانی توسط آقای سلیمانی دهیار قبلی اسکلت آن ساخته شد و اکنون قول می دهیم حداکثرتا ۳ ماه دیگر ساختمان به اتمام برسد ومردم ازمزایای آنها برخوردار شوند. و با این اقدامات که زیر توجهات خداوند متعال و حمایت مردم و مسئولان و اعتماد به نفس اعضای شورا و فعالیت دهیار صورت گرفته است ما توانسته ایم از بحران عبور کرده و وارد مرحله جدید سازندگی بیشتری شویم.

 

*شهیدان چشم و چراغ فیشور

 

امام جمعه محجوب و متین فیشور در این قسمت وارد بحث شد و اظهار نمود: قبل از هر چیز باید بگویم که شهدا چشم و چراغ این روستای بزرگ هستند. حاج شیخ محمدعزیزحنیفی افزود: شهدای گران قدر فیشور محمد شایان، محمد قلی پور و جانبازان مسعود آواره و احمد فریدونی از ایثارگران به نام هستند که از آنها در همه جا باید یاد کرد. وی اضافه کرد که متولد ۱۳۲۸ در فیشور بوده و دارای ۶ فرزند (سه پسر و سه دختر) می باشم از احمد حقیقت به عنوان امام جمعه موقت نام برد و گفت من پس ازجناب قاضی زاده امام جمعه محترم اوز، عضودبیرخانه شورای مدارس علوم دینی اهل سنت از فارس در تهران هستم.

 

شیخ حنیفی در ادامه صحبتهایش از پایداری و اعتقادات مردم نسبت به دین مبین اسلام یاد کرد و گفت هفت امامزاده در فیشور، زیارتگاه مردم محسوب می شود که بطور کلی مردم این دیار به امامزاده شیخ ابودلف، کاکا بدرالدین سلیمان، شیخ ابوطاهر، میراحمد، حاج میرالیاس، شیخ اسماعیل و پیرغذا اعتقادات خاص داشته و نذر و نیازهای خویش را انجام می دهند و این امامزاده ها نشانه اعتقادات و باورهای سخت مردم به دین و مذهب و احترام به بزرگان وعلمای دینی است.

 

*طوایف در فیشور

 

شیخ محمدعزیزحنیفی مردم را یک دست و صادق و معتقد به نظام جمهوری اسلامی ایران دانست واظهارداشت: طبعا در هر مکان بزرگی مانند فیشور که بزرگترین وآبادترین و پرجمعیتترین روستای جنوب استان فارس محسوب می شود. دارای طبقات، محلات و تقسیم بندی های خاص است و طوایف فیشوری عبارتند از: 

 

۱ –ملاها که بیشتر روحانی هستند و فامیلهای مختلف دارند. ۲-ملاها موالیون ۳-کوهستانی ها ۴- سهلاوی ها ۵-خواج ۶-شیوخ معروف به حاج عماد ۷- قائدها ۸-هرمی ها ۹-سوارها۱۰-محمدی ها ۱۱-روسا ۱۲- رضائی ها وغیره

 

*قدمت فیشور در بلندای تاریخ

 

امام جمعه از قدمت زیاد فیشور سخن راند و گفت قدمت این روستا به بیش از ۲ هزارسال می رسد. وی برای اثبات ادعای خویش به آثار تاریخی موجود پرداخت و با بیان اینکه فیشور یکی از قدیمیترین مناطق لارستان محسوب می شود گفت: همانطوری که در کتاب جلوه های کهن نوشته احمد خضری آمده است. 

 

۱ –قلعه عبدالقادری که از دوران ساسانی به شمار می رود این قلعه در روی کوهی به ارتفاع ۶۷۰ متر از سطح زمین بنا شده است. مصالح به کار رفته در آن سنگ،ساروج و گچ است. درحال حاضر قلعه فرو ریخته است. قلعه عبدالقادری توسط دبیر انجمن میراث فرهنگی بخش اوز طی شماره ۳۴۱۶ تاریخ ۲۸/۱۲/۷۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

 

۲ – قلعه قلات که درغرب روستا واقع شده و در یک کیلومتری چهار طاقی محلچه واقع است در کنار این قلعه خانه؛ نخلستان و دو باب آب انبار به چشم می خورد.

 

قلعه قلات بر تپه ای به ارتفاع سهم تر بنا شده است. قله قلات نیز مربوط به دوران ساسانی است. قلعه قلات وعبدالقادری،نگهبانی و حفاظت از جاده ها و آبادی های منطقه را نیز عهده داربوده اند. قلعه قلات نیز در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

 

۳ – قلعه کاکا سلیمان: علاوه بر این ها سنگ قبری را دیدم که تاریخ آن به ۷۵۰ سال پیش می رسید این فرد در منطقه برزگو اوز به قتل می رسد و در قبرستان فیشوربه خاک سپرده می شود. یک قلعه دیگر نیز وجود دارد که مربوط به دوره سلجوقی است. و اینها همه نشان از قدمت زیاد روستای فیشوردارد. و به صراحت می توان گفت که فیشور یک روستای باستانی است. 

 

*فیشور، فشور، پیشور و پشور

 

از گلستان کفاش عضو شورا و رابط شورا، در هیات امنا بهداشتی و درمانگاه فیشور که دارای مدرک کاردانی مدیریت امور فرهنگی است و وارد بحث شد:  پرسیدم وجه  تسمیه نام روستا را شرح دهد. خانم کفاش با خوشحالی گفت در حال حاضر اهالی و مردم سایر نقاط، روستای ما را به چهار نام فیشور، فشور، پشور و پیشور می شناسند. و با نظر و مشورت حضار برای هر کدام دلیل و برهان آورد.

 

وی در ادامه گفت:

 

 این که امام جمعه محترم و رئیس شورا از نیکوکاران و خیرین به نیکی یاد می کنند وظیفه همه ماست. چون جاده، فضاهای مذهبی و آموزشی مانند کودکستان، دبستان، آموزشگاههای متوسطه توسط خیرین ساخته شده است و این مسائل را مطرح می کنیم که مسئولان محترم آگاه باشند و مردم خوب فیشور را فراموش نکنند. در ادامه بحث درباره وجه تسمیه فیشور ادامه داد وگفت:

 

که کلمه فیش به معنی افتخار کردن و بزرگ منشی است و فیشور یعنی مکان افتخار و سربلندی وهمچنین کلمه فش به معنای یال وکاکل زیبای اسب است و فشور یعنی جا و مکان اسبان زیبا و قوی وکلمه پش یعنی برگ درخت خرما (نخل) و پشور به معنای محل و مکان درختان خرماست.در پایان کلمه پیش در فارسی اصیل به معنای خردمند و عاقل است و پیشور یعنی مکان خردمندان و عاقلان است. البته منبع معانی این کلمات فرهنگ غنی ده خدا است. اما آنچه باید مطرح شود این است که در مکاتبات و محاورات رسمی «فیشور» به کار می رود و معنای آن مکان و جای افتخار و سربلندی است. به دلیل این که مردان این روستا افتخار آفرین بوده اند و در محاورات روزمره بیشتر کلمه پشور بکار برده می شود. که به معنای مکان درخت خرماست و دلیل آن وجود نخلستان در دوران گذشته بوده است در فارسنامه ناصری هم نام این روستا پشور ذکرشده است.

 

*مهاجرت

 

در ادامه بحث خانم ها و آقایان حاضر در جلسه بویژه امام جمعه محترم یکی از بزرگترین معضل فیشور را مهاجرت عنوان کردند و گفتند:

 

 امروزها مهاجرت باعث شده تا آن شادابی وسرعت پیشرفت از این روستا گرفته شود. هم اکنون بسیاری از مردم خانه و کاشانه را ترک و راهی خارج از کشور، شیراز،تهران و سایرنقاط هستند.

 

خانم کفاش افزود:

 

 ضعف سطح علمی در روستا باعث گردیده تا خانوادها برای ارتقاء سطح علمی فرزندانشان راهی شهرهای دیگر شوند. و مسئولان روستا، بخش، شهرستان و استان باید به این پدیده توجه خاص نشان داده و از مهاجرت مردم جلوگیری شود.

 

زمانیکه از وی راهکار خواسته شد ایشان و سایراعضای شورا و حضاردر جلسه گفتند: توجه به خواسته ها و انتظارات مردم، با توجه به وجود بستر مساعد همکاری مردم در ساخت و تکمیل موسسات رفاهی،آموزشی،درمانی و بهداشتی بیشتر اقدام گردد. امکانات امید بخش و امید آفرین بیشتر فراهم گردد مسئولان پای درد دل مردم بیشتر بنشینند و خواسته های منطقی آنان را بطور معقول عملی سازند. لطفا جلو مهاجرت گرفته شود تا این سرمایه های عظیم انسانی و مادی و معنوی بیش از به شیراز و تهران و خارج از کشور نروند. بلکه درهمین فیشورو شهرهای همجوارسرمایه گذاری گردد و ایجاد اشتغال شود.

 

*سلحشوری و وحدت

 

مردم فیشور از قدیم الاایام به شجاعت، شهامت، حق طلبی مشهور بوده اند از نظر قدرت مداری و شجاعت بزرگان با اراده و جسور داشته ایم و هم از نظر مذهبی افرادی متدین، خداجو و غنی در امور دینی و فرهنگی در فیشور بوده وهستند. که اگر بخواهیم از همه آن ها نام ببریم مثنوی ۷۰ من کاغذ می شود.

 

امام جمعه فیشور بار دیگر از سلحشوری مردم و حفظ وحدت سخن راند و افزود: ما به نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران پایبند بوده و در آئین ها و ایام اله ها چه درفیشور، اوز ولار حضور فعال داشته ایم. سر لوحه کار ما در فیشور و منطقه حفظ وحدت و پاسداری از همدلی و مهربانی است.

 

وحدت بین مردم، مسئولان و روحانیون شیعه و سنی در راس اهداف شورا قراردارد. مهندس عبدی بار دیگر با تاکید بر وحدت منطقه گفت ما هیچگاه حضرت آیت اله آیتاللهی امام جمعه فقید و حضرت آیت اله سید مجتبی موسوی لاری نماینده ولی فقیه در لارستان و علمای اهل سنت منطقه از اوز، خنج و فیشوروسایرآبادیهای را که همه منادی وحدت و همدلی بودند را فراموش نمی کنیم. و به این اصل پایبندهستیم. و اکنون نیز احترام ویژه برای حضرت حجت الاسلام سید مختار موسوی امام جمعه محترم لار قائلیم.

 

*جایگاه فیشور بخش است

 

شیخ محمدعزیزحنیفی امام جمعه فیشور در ادامه گفت: ما با صراحت اعلام میکنیم که درخواست رسیدگی داریم. فیشور بزرگترین روستا پرجمعیت ترین روستا، آبادترین روستا در جنوب استان فارس است آیا شایسته است که این مکان زیبا و بزرگ در تقسیمات کشوری به عنوان «دهستان» محسوب شود؟

 

ما خواهان عدالت هستیم. لطفا کارشناسان بخشداری، فرمانداری، استانداری و وزارت کشور به فیشور تشریف آورده و از نزدیک این روستا را ملاحظه کنند. تا فیشوربه جایگاه اصلی خودش که همان ارتقاء به بخش است را بدست آورد. ما برای مسئولان تعیین تکلیف نمی کنیم ولی انتظارداریم به هرطوروهرطریق که این خواسته برآورده شود وتقاضای ما اجرا شود. و ما را به جایگاهی که لایق آن هستیم یعنی ارتقاء بخش برسانند. مسلم بدانید در این صورت سرمایه گذاری بیشتری صورت می گیرد و از مهاجرت هم کاسته می شود.

 

*امکانات موجود

 

علی محمد سیلمانی نایب رئیس شورا دارای مدرک تحصیلی کارشناسی مترجمی زبان انگلیسی در تائید صحبت های امام جمعه و سایر همکاران می گوید:

 

در فیشور امکانات و ادارات و موسسات فراوان وجود دارد. که از این روستا یک شهر و یک مرکز بخش آباد می سازد. وی به کتابخانه وابسته به موسسه فرهنگی و آموزشی میرزائی، خانه فرهنگ، ۱۱ باب و مدارس دولتی در مقاطع مختلف و یک باب غیرانتفاعی،درمانگاه، و ۱۲ باب مسجد که بزرگترین آنها مسجد جامع است، پرداخت.سه باب مکتب خانه به نام های سید الشهدا، توحید، سلمان فارسی، اتفاقات برق، نمایندگی آبفا، مخابرات ۲ هزار شماره ای،تلفن همراه و ایرانسل، تالار ورزشی، ورزشگاه، ساختمان زیبا و بزرگ دهیاری، شورای ورزشی، حل اختلاف، آتش نشانی، پارک جنگلی، جایگاه سوخت، ۵ شعبه بانک های ملی، سپه، ملت، ایران زمین و صادرات که بانک صادرات اولین بانک فیشور بوده که ازسال ۱۳۴۷ مشغول فعالیت بوده است. ساختمان پزشکان، درمانگاه شبانه روزی، واحدهای  مسکونی پزشکان، زایشگاه، داروخانه، در داخل درمانگاه آزمایشگاه، پایگاه بهداشتی، سه پزشک و یک داندانپزشک،بهداشت محیط و بهداشت خانواده، ایستگاه پمپاژآب، سه کیلومتر بلوار ورودی با روشنایی و تزئینات لازم، میدان میوه و تره بار،غسال خانه،تعاونی کشاورزی،ولوله کشی گاز که به زودی گاز هم وصل می شود. ۷۰ کیلومترشبکه لوله کشی آب، ۳۰۰ واحد صنفی مختلف، نیروگاه تقویت برق، و دو باب دفترخدمات هواپیمایی، ۲۷۵۰ انشعاب برق و ۲۵۰۰ انشعاب آب و…. از دیگر موسسات موجود در فیشور است.

منبع: عصر اوز 

  • مرتضی اسماعیلی
  • ۰
  • ۰

وبلاگ مربوطی آغاز زندگی مشترک بهروز نوری فرزند محمدنور را خدمت ایشان و خانواده ی محترمشان    و خانواده صابری تبریک عرض نموده و از بارگاه ایزد منان برای این زوج جوان زندگی پایدار همراه با خوشبختی و عاقبت بخیری مسئلت دارد .

 

 

عکس : مجتبی صابری

  • مرتضی اسماعیلی