مسجد جامع کهنه مربوط به سدههای متاخر دورانهای تاریخی پس از اسلام است و در شهرستان اوز بخش مرکزی، بافت قدیم روستای کهنه واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۸ شهریور ۱۳۸۷ با شمارهٔ ثبت ۲۳۲۱۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. تاریخچه مسجد :
این مسجد پس از مسجد شیخ ابی اسحاق از قدیمیترین مساجد روستای کهنه اوز می باشد. همزمان با ساخت کاروانسرای مربط در زمان قاجاریه این بنا نیز ساخته شده است . معماری این مسجد حاج محمد هادی خضری از اهالی شهر اوز – که از معماران بنام آن زمان بوده است – به عهده داشته است. این مسجد در ضلع شمالی بافت قدیمی روستای کهنه اوز قرار دارد و مساحت آن حدود 900 متر مربع می باشد و شامل قسمتهای مختلفی از جمله صحن مسجد – شبستان – محوطه مسجد – حوض جهت مخزن آب – غسالخانه – حمام – وضوخانه – انبار – چاه آب جهت تامین آب و ...مصالحی چون سنگ – خشت و گچ در ساخت این مسجد به کار رفته است. آخرین تعمیر این مسجد به سال 1385 هجری قمری بر می گردد. با وجود قدمت بیشتر مسجد شیخ ابی اسحاق ولی بعد از ساخت این مسجد نماز جمعه در این مسجد برپا می شده است. معماری آن بر گرفته از معماری خاص جنوب فارس می باشد.
وضعیت کنونی مسجد : این مسجد رو به بود ولی با توجه به قدمت آن با همکاری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور نمایندگی لارستان – بخشداری وقت اوز - احمد خضری مدیر مسئول رسانه پسین اوز - دهیاری وقت کهنه مرتضی اسمعیلی و شورای اسلامی روستای کهنه با شماره ثبت 22219 مورخه 18/6/1387 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است
اینمسجد توسط خیرینکهنه ای در سالهای اخیر تعمیر شده است و اکنون یکی از مساجد فعال در بافت قدیمی روستای کهنه می باشد .
مطلب در ۲۹ خرداد ۹۹ ویرایش شده است
- ۹۹/۰۳/۲۹