فایزه رضایی (دانشجوی رشته مددکاری اجتماعی) : کمک کردن به دیگران جایگاه بسیار مهمی در فرهنگ ایرانی دارد و اوزی ها نیز همواره به دستگیری از نیازمندان شهره هستند. متاسفانه در سالهای اخیر برخی از متکدیان از این دل رحمی و احساس انسان دوستانه سوءاستفاده کرده و تشخیص نیازمندان واقعی از افراد سودجو مشکل شده است.
تصویری که ما از یک گدا در ذهن مان داریم، این است که مرد یا زنی با ظاهری ژولیده، سر و وضعی رقت بار به بهانه فقیر بودن ،دستهایش را به طرف رهگذران دراز می کند.
در زمان های قدیم متکدیان به گرفتن پول خرد و لباس های مندرس و ظرفی غذا قانع بودند، اما حالا سماجت اینها امان همه را بریده است.
مشکلات اقتصادی و معیشتی در زندگی عرصه را بر شاغلان هم سخت کرده است اما این افراد راه چاره را در شیوههای مختلف گدایی برای گذران روزگار یافتهاند و این برای آنان آسان ترین راه جهت ارتزاق و کسب درآمد است.
فقر با تکدی گری دو مقوله متفاوت است فقرا تحت هیچ شرایطی تکدی گری نمی کنند، اما دریوزه گر با سماجت و مزاحمت آفرینی با ایجاد حس ترحم و تحریک عواطف از مردم درخواست کمک مادی دارد.
و اما شهر اوز مأمن متکدیان سمج، از اول صبح در خیابان و کوچه های شهر شاهد تکدی گری افرادی هستیم که به بهانه پول و غذا، امان همه را بریده اند. عدهای نسخه پزشک در دست دارند، عده ای طفل شیرخوار در آغوش، تعدادی به گونهای در کنار خودپردازها ، دم بانک ها و جلوی داروخانهها ایستاده اند، مسلماً این افراد درمانده نیستند این قبیل افراد از این راه غیر معقول امرار معاش می کنند متکدیان سمج به محض دیدن افراد آنقدر به وی می چسبند و مسافتی را با وی طی می کنند و برخی دیگردر صورت پایین بودن شیشه خودرو نیمی از بدن خود را وارد آن میکنند و مانع از حرکت خودرو میشوند و همانند طلبکار ها می خواهند طلب خود را بگیرند؛ فرد نیز برای رهایی مجبور به دادن مبلغی به وی می شود. این افراد علاوه بر ایجاد مزاحمت و نارضایتی شهروندان و رهگذران پیاده، بعضاً منشاء و ناقل بیماری های خطرناکی همچون کرونا، هپاتیت و ...نیز هستند که می تواند به شهروندان منتقل شود.
شهروندان میگویند سابق بر این، متکدیان پاکستانی در شهر پراکنده بودند و حال متکدیان داخلی دستبردار نیستند. اگر بگویند گرسنه هستند و بخواهند به آنان نان بدهیم قبول نمیکنند و فقط پول می خواهند. اکثر این متکدیان که به صورت باند فعالیت میکنند، مدتی کوتاه ناپدید و پس از چند روز سر کله آنها پیدا می شود این که گفتگوهای بدون عمل در جلسات صورت گیرد یا در قالب طرح جمع آوری یکی دو روزه راه اساسی نیست، متولیان موضوع متکدیان، شهرداری و بهزیستی هستند و نیروی انتظامی نیز به عنوان متولی امنیت پشتیبان عمل میکند.
شهروندان درخواست از مسئولان شهر برای جمعآوری این افراد را دارند و اما این نکته را نیز باید به شهروندان یادآور شد که، در هر اداره و فروشگاهی صندوق صدقات قرار دارد که باید کمک های خود را از آن طریق به نیازمندان واقعی برسانند.
- ۹۹/۰۸/۲۶